جراحی افزایش قد
جراحی افزایش قد
جراحی افزایش قد به تازگی شیوع بسیاری در بین افراد پیدا کرده است. این نوع جراحی گاهی می تواند تا هفت سانتی متر قد افراد را بلندتر کند، از این رو برای افراد کوتاه قد نوعی معجزه است.
با پیشرفت هر روزه علم، روش ها و تکنیک های جراحی جدیدی وارد حوزه پزشکی می شوند و این موضوع برای خیلی ها امیدبخش است.
یکی از همین روش ها، جراحی افزایش قد است. خیلی از افراد قد کوتاه، جراحی را پایان کابوس کوتاهی قدشان می دانند.
جراحی افزایش قد با روش جراحی استئوتومی یا همان برش استخوان انجام میشود؛ به این صورت که هر دو ساق پا یا ران های فرد با استفاده از دستگاهی در چند نقطه شکسته شده و پس از شکسته شدن استخوان ها را به صورت تلسکوپی در چندین مرحله از هم فاصله می دهند تا به مرور زمان فضای خالی بین آن ها با استخوان پر شود.
برای انجام جراحی افزایش قد چه کسانی در اولویت قرار دارند؟
بیشتر مردم فکر می کنند که این جراحی یک جور جراحی زیبایی است اما اگر به آن عمیق تر نگاه کنیم، می بینیم که این طور نیست.
در واقع برای انجام این جراحی، افرادی در اولویت قرار دارند که از نابرابری و عدم تناسب اندام های طولی بدن رنج می برند؛ به عنوان مثال، در وهلهی اول انجام این عمل جراحی به افرادی که رشد یکی از پاها کندتر از رشد دیگری اتفاق افتاده پیشنهاد می شود.
اگر کوتاهی پای معلول بین یک تا دو سانتی متر باشد، می توان به جای جراحی،کفی داخل کفش قرار داد و اگر کوتاهی بین سه تا چهار سانتی متر باشد، می توان از کفی زیر کفش استفاده کرد.
انجام عمل جراحی افزایش قد بر روی انسان هایی که مشکلات آناتومیک ندارند، فقط به دلایل سلیقه ای انجام می شود و اصلا جنبهی درمانی ندارد.
عوامل موثر بر اندازهی قد:
- ژنتیک
- سبک زندگی
- نوع تغذیه
- نوع فعالیت های روزانه
- نوع فعالیت های ورزشی
- مصرف دخانیات
- عدم وجود تعادل میان میزان کلسیم و فسفر
- کمبود ویتامینها
- بلوغ زودرس
- کمبود خواب
چه زمانی رشد قد ادامه خواهد یافت؟
رشد قدی از دوران جنینی داخل رحم آغاز می شود و بعد از آن هم ادامه پیدا می کند. طوری که بعد از تولد دردو سال اول بیشترین رشد را داریم.
در زمان تولد بچه ها به طور متوسط حدود ۵۰ سانتی متر قد دارند. در سال اول ۵ سانت و در سال دوم ۱۲ تا ۱۳ سانت دیگر به آن اضافه می شود.
بعد از آن سرعت رشد کم می شود و تا زمان بلوغ حدودا سالی ۶ سانتی متر به طول قد اضافه می شود.
در زمان بلوغ نیز جهش رشد قد را داریم که در دخترها حدود ۲۰ تا ۲۵ سانتی متر و در پسرها حدود ۲۵ تا ۳۰ سانتی متر به طول قدشان اضافه می شود.
زمان بسته شدن صفحه رشد در دخترها بین ۱۵ تا ۱۷ سالگی و در پسرها بین ۱۶ تا ۱۸ سالگی است.
بعد از بسته شدن صفحه رشد دیگر افزایش رشد قد نداریم و هرگونه تبلیغی منبی بر افزایش قد بعد از بلوغ بیشتر شبیه به کلاهبرداری است.
درکل تبلیغاتی که در مورد داروها، صندل های افزایش قد و… می شود، پایه و اساس علمی ندارند.
روش جراحی افزایش قد:
در جراحی افزایش قد، در ابتدا استخوان ها را شکسته (ران یا ساق پا) و اطرافش را دریل (سوراخ) می کنند.
البته سعی می شود در شکستن کورتکس استخوان (لایه بیرونی استخوان) به مغز استخوان و عروق اطراف صدمه کم تری وارد شود سپس دستگاه مخصوص به نام «الیزاروف» را به وسیله پین ها و سیم هایی به دو سوی استخوانی که شکسته شده، وصل می کنند.
این دستگاه دارای پیچ هایی است که هر شش ساعت باید ۲۵ درصد میلی متر چرخانده شوند تا استخوان ها را از هم دور کنند تا آن ها در فضای خالی رشد کنند.
نکته مهم این است که پزشک باید به طور مرتب با رادیوگرافی فاصله دو استخوان را بررسی کند.
گاهی ممکن است استخوان سازی به اندازه کافی نباشد، در این صورت فرآیند را متوقف می کنند تا استخوان سازی صورت گیرد و استخوان ها به هم نزدیک شوند سپس ادامه می دهند.
با توجه به این که فرآیند جراحی افزایش قد طولانی مدت است برای هر یک سانتی متر در سن بلوغ، حدود یک ماه و برای سنین بالاتر یک ماه و نیم طول می کشد؛ بنابراین در سن بلوغ رشد استخوانی بیشتری دارند و نتیجه بهتری حاصل می شود.
عوارض جراحی برای افزایش قد:
هر عمل جراحی، در هر قسمت از بدن می تواند عوارضی به همراه داشته باشد.
بیمارانی که تحت درمان جراحی افزایش قد (به لحاظ درمانی و زیبایی) صورت قرار می گیرند باید کنترل دقیق و پیگیری مرتبی داشته باشند.
یکی از عوارض شایع در جراحی افزایش قد احتمال عفونت در ناحیه ای که دستگاه به پوست متصل بوده است(حدود یک سال، این دستگاه از طریق پوست به استخوان وارد می شود) که رعایت بهداشت فرد در اولویت قرار می گیرد، در جراحی افزایش قد محدودیتی برای افزایش استخوان وجود ندارد.
البته باید به تدریج و آرام باشد، ولی اگر عضله بیش از اندازه کشیده شود، سفت می شود و محدودیت حرکتی در مفاصل ایجاد می کند.
بنابراین برای جراحی بلند کردن، فیزیوتراپی دقیق و کامل تحت نظر پزشک اهمیت ویژه ای دارد.
گول تبلیغات را نخوریم:
با توجه به این که افرادی که تمایل به افزایش قد دارند، بیشتر در سنین ۱۵ تا ۲۵ سال هستند، تحت تاثیر تبلیغات افزایش قد مانند برچسب، کفی، قرص، آمپول و… قرار می گیرند حال آن که این روشها از نظرعلمی تائید نشده اند.
درمان هورمونی:
کسانی که به دلیل هورمونی مشکل کوتاهی قد دارند باید در سن رشد، داروی هورمونی که پزشک غددشان تجویز کرده مصرف کنند، در غیر اینصورت صفحه رشدشان بسته می شود؛ ولی کسانی که مشکل غدد ندارند و تنها برای افزایش قد از داروهای هورمونی استفاده می کنند، به لحاظ پزشکی توصیه نمی شود.
در طول مشاوره اولیه چه اتفاقی میافتد؟
اولین قدم، قرار ملاقات با پزشک برای ارزیابی دقیق است. در این ویزیت، پزشک شما را معاینه می کند و در مورد طول قد شما صحبت می کند
همچنین پزشک از اشعه ایکس مناسب استفاده می کند تا بتواند برای انجام این عمل با دقت برنامهریزی کند.
آیا برنامه تغذیه ای خاصی در مدت افزایش لازم است؟
تغذیه در ترمیم استخوان نقش حیاتی دارد (مصرف پروتئین، شیر و میوه و سبزیجات تازه) و همچنین پرهیز از انواع دخانیات ؛ مشروبات الکلی و نوشابه های گاز دار ضروری است .
در طول مدت افزایش ، توانایی فرد در انجام کارهای شخصی و همچنین توانایی راه رفتن وی تا چه حد است؟
در طول مدت افزایش، فرد در حدی می تواند راه برود (البته با کمک عصا یا واکر) که در انجام امور شخصی خود مستقل باشد اما امکان حضور در محل کار و یا دانشگاه وجود ندارد .
نکاتی که بعد از جراحی باید رعایت شود :