جراحی پا
جراحی پا
جراحی پا : پای شارکو یک بیماری است که بر استخوان ها، مفاصل و بافت های نرم پا و مچ پا تاثیر می گذارد. در پای شارکو استخوان ها ضعیف شده و به راحتی می شکنند یا مفصل های پا یا مچ پا، دچار در رفتگی می شوند.اگر پای شارکو در مراحل اولیه درمان نشود، مفصل پا از بین رفته و در نهایت پا شکل طبیعی خود را از دست می دهد. تغییر شکل پا باعث ایجاد زخم در پا می شود. وجود زخم رو باز در پایی که تغییر شکل یافته، ممکن است باعث عفونت و قطع عضو گردد.
چه عاملی باعث پای شارکو می شود
طبق تحقیقات انجام شده محققان یک علت منحصر به فرد برای پای شارکو پیدا نکرده اند. اما برخی عوامل زمینه را برای ایجاد پای شارکو در فرد مبتلا به بیماری نوروپاتی فراهم میکنند. در رفتگی یا شکستگی استخوان پا یا مچ پا که به موقع درمان نشده اند، زخم های خوب نشده در پا و عفونت یا جراحی پا که به کندی بهبود یافته، باعث ایجاد زنجیره ای از مشکلات و در نهایت ابتلا به پای شارکو می شوند.
افراد مبتلا به نوروپاتی محیطی متوجه نمی شوند که استخوانشان شکسته است زیرا نمی توانند دردی احساس کنند. آنها با پای شکسته راه رفته و باعث آسیب استخوان می شوند.در واکنش به آسیب وارد شده، سلسله واکنش هایی آغاز می شوند که در ابتدا و در اثر پر خونی ناشی از نوروپاتی با تخریب استخوان همراه هست و پس از فروکش کردن این فاز تخریبی فاز ترمیمی شروع می شود که با تشکیل استخوان جدید و ترمیم شکستگی ها و از بین رفتن التهاب مشخص می گردد.
از بین رفتن استخوان در نهایت باعث تغییر ساختار پا شده و قسمت هایی از پا از بین می رود. زمانی که قسمت میانی پا از بین برود، کف پا حالت محدب پیدا کرده و این حالت کف پای محدب نامیده می شود. بسته به محل شکستگی استخوان، انگشتان به تدریج مانند چنگال پرندگان به زیر خم می شوند یا پاشنه پا شکل طبیعی و ثبات خود را از دست می دهد.
عوامل ایجاد پای شارکو
**سوء مصرف مواد یا الکل.
**عفونت پا
**آسیب به نخاع
**بیماری پارکینسون
**ایدز
**سیفیلیس
**کمبود کلسیم و ویتامین D که عوامل موثر در کاهش تراکم استخوان هستند.
**هرگونه شکستگی و آسیب به استخوانها، موجب فراخوانی عوامل ضد التهابی میشود.
**تجمع عوامل ضد التهاب میتواند باعث شروع آسیبهای بیشتر به استخوان پا خواهد بود.
**دیابت_ دیابت یکی از بیماری های شایع در قرن اخیر است.
**پای شارکو در بیمارانی که به دلیل آسیب اعصاب پا، قادر به حس در پای خود نیستند ایجاد میشود.
**زخم پای دیابتی این مشکل در بیماران دیابتی رایج است.
جراحی پا شارکو
جراحی پا شارکو فقط برای بیمارانی توصیه می شود که به تغییر شکل شدید پا و مچ پا مبتلا شده و در نتیجه دچار بی ثباتی یا زخم در پا شده اند یا به علت تغییر شکل پا نمی توانند به راحتی از بریس ها و ارتوتیک ها استفاده کنند. پس از جراحی، بیمار باید مدتی طولانی وزن خود را روی پای آسیب دیده نیندازد.
تمام افراد مبتلا به پای شارکو باید باقی مانده عمرشان از کفش های محافظ استفاده کرده و از پایشان به خوبی مراقبت کنند. آموزش مراقبت های پیشگیرانه و نشانه های احتمالی به بیماران و اعضای خانواده آن ها بخش مهمی از روند پیشگیری از ایجاد مشکل در آینده است.
درمان
تشخیص انواع شکستگی مچ پا درکلینیک تخصصی پا در تهران
شکستگی مچ پا به معنی شکستگی در یک یا چند استخوان از استخوانهای مچ پا میباشد. شکستگی مچ پا میتواند از یک شکستگی کوچک در یک استخوان که مانع راه رفتن شما نمیشود، تا چندین شکستگی بزرگ که باعث تغییر شکل مفصل شده و تحمل وزن به وسیلهی آن را تا چندین ماه ناممکن میسازند، متفاوت باشد
طبقهبندی شکستگیها در کلینیک تخصصی پا در تهران
متخصصان در کلینیک تخصصی پا در تهران بسته به محل استخوان شکسته شده، انوع شکستگیها را طبقهبندی میکنند.
**شکستگی قوزک خارجی پا : شکستگی در انتهای استخوان نازکنی
**شکستگی قوزک خلفی پا : شکستگی در پشت استخوان درشتنی و هم سطح با مفصل مچ پا
**شکستگی قوزک داخلی پا : شکستگی در استخوان درشتنی ، در بخش داخلی پای تحتانی
**شکستگی دو قوزکی : شکستگی در هر دو استخوان درشتنی و نازکنی
**شکستگی سه قوزکی : هر سه قوزک از پا شکسته با شند.
**آسیب به سندسموز (پیچخوردگی شدید مچ پا) : مفصل سندسموز بین استخوانهای درشتنی و نازکنی قرار داشته و به وسیلهی رباطها نگهداشته میشود. آسیب سندسموز ممکن است تنها به رباطها باشد.
علائم شکستگی مچ پا
از علائم شایع شکستگی مچ پا میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
**احساس درد شدید بلافاصله پس از آسیب
**ورم
**کبودی
**حساسیت نسبت به لمس
**عدم توانایی تحمل وزن در پای آسیبدیده
**بدشکلی به خصوص در صورتی که دررفتگی نیز رخداده باشد.
مراحل تشخیص چگونه است
پس از گفتگو در مورد سوابق پزشکی بیماروهمچنین علائم و نحوهی ایجاد آسیب، دکتر متخصص ارتوپد یک معاینهی دقیق از مچ، کف و ساق پا را ترتیب میدهد.
**عکسبرداری با اشعهی ایکس :
اشعهی ایکس میتواند در صورت وجود شکستگی و یا دررفتگی، آن را نشان دهد. همچنین با استفاده از این روش میتوان تعداد تکههای استخوانی شکسته شده را نیز تعیین کرد.
**آزمایش فشار :
بسته به نوع شکستگی مچ پا، دکتر وریانی ممکن است بر روی مفصل فشار وارد کرده و با اشعهی ایکس از آن عکسبرداری کند که به این کار آزمایش فشار گفته میشود. این نوع از عکسبرداری به منظور تشخیص نیاز مفصل به عمل جراحی انجام میشود.
**سی تی اسکن :
این نوع از عکسبرداری میتواند یک تصویر از مقطع عرضی مچ پا ارائه دهد که از آن برای بررسی بیشتر آسیب استفاده میشود. این روش مخصوصا برای زمانی که شکستگی به درون مفصل راه پیدا میکند کارساز است.
**اسکن MRI :
در برخی از موارد شکستگی مچ پا، اسکن MRI برای بررسی رباطهای مفصل مورد استفاده قرار میگیرد.
عمل جراحی مچ پا شکسته
در صورتیکه شکستگی موجب بدشکلی مچ پا ها شده و یا مفصل ناپایدار شده باشد، ممکن است برای درمان آن از عمل جراحی استفاده شود. در طول این عمل، ابتدا تکههای استخوانی در محل مناسب خود قرارگرفته و سپس با کمک پیچ و پلاک و اتصال به تنهی اصلی استخوان، در جای خود نگهداشته میشوند.
در برخی از موارد برای نگهداری تکههای استخوانی در محل خود در طول فرایند بهبودی، از کارگذاری پیچ و میله در درون استخوان استفاده میشود.
علت و درمان بیماری های پای ورزشکار
نوعی بیماری قارچی ست که باعث احساس خارش، سوزش و قرمزی پوست میشود. این بیماریکه بیشتر در مردان جوان و میان سال دیده میشود و نوجوانان کمتر آنرا تجربه میکنند، ممکن است به ترک خوردگی پوست تان منجر شود ا ز آنجاکه میکروبها از راه ترک خوردگی وارد بدن میشوند. و پس عفونت را وارد بدنی که پوستش ترک خورده میکنند، سلامت پای فردی که به دیابت دچار شده، میتواند او را با مشکلی جدی روبرو کند. درصورتیکه شما هم به این بیماری دچار شده اید، برای درمان آن باید سراغ قرصهای خوراکی یا پمادهای موضعی بروید که قارچ ها را از بین میبرند. دقت کنید داروها را بطور کامل روی ترک خوردگیها بمالید.
نشانههایی که در پا باید جدی گرفت
اگر شما متوجه هر یک نشانههای زیر در پایتان شدید،با دکترارتوپد مشورت کنید.
۱- لکه های سیاه و یا خطوط زیر ناخن پا
وقتی کسی روی انگشتان شما پا میگذارد و یا جسم سنگینی روی آن میافتد،به احتمال زیاد ناخن پای شما دچار تغییر رنگ(سیاه) میشود. بهطور معمول تغییر رنگ تیره زیر ناخن،اگر بدانید چه چیزی باعث آن شده است،نگرانکننده نیست.اما اگر متوجه تغییر رنگ بدون دلیلی (خطوط سیاه و سفید و قهوه ای) زیر ناخنتان شدید، بهتر است با دکتر مشورت کنید. خطوط تیره عمودی زیر ناخن ، میتواند نشانهای از یک ملانوم پنهان باشد. ما هرروز،در رابطه با درمان سرطان پیشرفتهایی داریم اما ملانوما پنهان، اغلب نادیده گرفته شده و درمان نشده باقی میماند.تغییر رنگ ناخن نیز میتواند توسط یک عفونت قارچی ایجاد شود و نباید نادیده گرفته شود. بهتر است هرزمانی که ناخنهایتان را کوتاه میکنید،به رنگ ناخنتان توجه کرده و آن را بررسی کنید.
۲-انگشتان پا تاس
در حالی که مو انگشتان پا در مردان شایع تر است ولی به طور کلی در زنان نیز موهای ریز در انگشتان دیده میشود. اگر متوجه شدید که انگشتان پایتان دچار ریزش مو شدند و یا اینکه کاملا طاس میباشند،این میتواند نشانهای از جریان خون ضعیف باشد. یکی از دلایل نرسیدن خون کافی به پا و انگشتان پا، بیماری شریانی محیطی یا PAD ضعیف است.
هنگامی که پلاک می سازد تا در شریان ها از پاهای خود را، جریان خون را می توان محدود و بیماری شریانی محیطی در می توانید مجموعه ای. اگر درمان نشود، می تواند به یک PAD حمله قلبی یا سکته منجر شود، و یا حتی شما را در معرض خطر برای قطع عضو. اگر فکر میکنید دچار بیماری شریانی محیطی هستید،به دکتر مراجعه کنید. شما میتوانید با نشانههای بیماری شریانی محیط، توسط ترک سیگار، حفظ یک رژیم غذایی متعادل، ورزش منظم و مدیریت بیماریهای دیگر مانند فشار خون بالا و یا دیابت که باعث اینبیماری شریانی محیطی میشوند، مبارزه کنید.
دکتر حامد حکیمی – جراح ارتوپد