جراح ارتوپد استخوان ران
جراح ارتوپد استخوان ران
جراح ارتوپد استخوان ران :سرطان استخوان یک نوع نادر از سرطان است که در استخوانها آغاز میشود این وضعیت جُدا از «سرطان استخوان ثانویه» است که به سرطانی گفته میشود که بعد از توسعه در قسمت دیگری از بدن، به استخوان انتقال مییابد.“سرطان استخوان” شاید به واقع جزو سخت ترین نوع سرطان باشد چرا که این بیماری اسکلت بدن فرد مبتلا را درگیر میکند و به طبع فعالیت برای بیمار بسیار مشکل خواهد شد
به گفته جراح ارتوپد استخوان ران : دسته ای از تومورها در سنین بالای ۵۰ سال بروز میکنند که شایع ترین آنها سارکوم های اولیه بافت است و معمولا این نوع تومورها درد ندارند و بیشتر بهصورت توده بروز میکنند،این تومورها معمولا در اندام تحتانی بیماران مخصوصا ران دیده میشوند، از طرفی در سنین بالاتر متاستازهای استخوانی نیز شایع ترین تومورهای استخوانی است.
توصیه جراح ارتوپد استخوان ران برای تومور استخوانی :
برای این تومورها بر اساس نتیجه پاتولوژی، شیمی درمانی و رادیوتراپی میتواند کمک کننده باشد اما درمان اصلی آن جراحی است.این بیماری معمولا دلیل مشخصی ندارد و در کودکان عوامل ژنتیکی میتواند در بروز آن موثر باشد و در بزرگسالان نیز، عواملی مانند داشتن سابقه رادیوتراپی قبلی میتواند در ایجاد آن موثر باشد.
دلایل درد در مفصل ران
با توجه به توضیحات جراح ارتوپد استخوان ران :هر مفصل ران یک مفصل توپ و کاسه است. توپ بالای استخوان ران است. کاسه در استخوان لگن شما قرار دارد. بافت نرم و لغزنده ای که غضروف نامیده می شود، اجازه می دهد که توپ و کاسه در هنگام حرکت شما بر روی یکدیگر سر بخورند. یک پوشش نازک در بالای غضروف قرار دارد و کمی از مایع سینوویال را تولید می کند که باعث می شود مالش آسان تر شود. زردپی، رباط ها و عضلات مفصل را کامل می کنند.
دلایل درد ران از دیدگاه جراح ارتوپد مفاصل ران :
از دیدگاه جراح ارتوپد مفاصل ران اگر در هر کدام از قسمت های مفاصل ران مشکلی بوجود بیایید فرد دچار درد در ناحیه ران میشود که از جمله آن میشود به موارد ذیل اشاره کرد :
۱- آرتروز :
این نوع “فرسودگی ناشی از اصطهلاک” نوعی از آرتروز است که بسیاری از مردم را در سن میانی تحت تأثیر قرار می دهد. غضروفی که در انتهای توپی شکل استخوان ران و در کاسه مفصل ران قرار دارد، به آهستگی درهم شکسته می شود و سبب اصطکاک بین استخوان ها می شود. بیمار احساس سفتی خواهد داشت و ممکن است در ناحیه اتصال پا به بدن و در ران خود احساس دردی داشته باشد که به زانو و پشت آن انتشار می یابد. این درد اغلب پس از ورزش شدید و یا زمانی که شخص برای مدتی حرکت نمی کند، بدتر می شود.
۲-آرتروز روماتوئید :
در این عارضه سیستم ایمنی به قسمت هایی از بدن شخص حمله می کند که شامل سینوویوم نیز می شود. این پوشش معمولی نازک شروع به ضخیم شدن و متورم شدن می کند و مواد شیمیایی را تولید می کند که به غضروفی که استخوان را پوشش می دهد آسیب می رساند و یا از بین می برد. که در این موارد جراح ارتوپد استخوان ران هم نمی داند چرا این اتفاق می افتد. هنگامی که یک مفصل ران تحت تاثیر قرار می گیرد، اغلب دیگری نیز دچار آن می شود. مفصل ممکن است صدمه دیده و متورم شود و ممکن است گرما و قرمزی را در پوست آن ناحیه مشاهده کنید.
۳-سیاتیک :
به گفته جراح ارتوپد استخوان ران بیش از حد نشستن و ورزش خیلی کم، در میان عوامل دیگر، ممکن است عصب سیاتیک، بزرگترین عصب در بدن انسان را تحریک و ملتهب کند. این عصب از پایین ستون فقرات و از طریق مفصل ران به پایین و پشت پا ادامه پیدا می کند. جایی که در زمان تحریک سیاتیک درد در آن جا احساس می شود. این درد از مفصل ران انتشار می یابد و ممکن است خفیف، شدید، بی حس کننده و یا حتی شبیه به یک شوک الکتریکی باشد.
۴- شکستگی لگن :
این یک شکستگی در قسمت بالای استخوان ران است. کشاله ران و بخش بالای بیرونی ران نیز احتمالا صدمه می بینند، به خصوص هنگامی که شما سعی می کنید که مفصل را خم کنید. در یک شکستگی کامل، یک پا ممکن است کوتاهتر از دیگری به نظر برسد.
۵-دررفتگی :
یه گفته جراح ارتوپد استخوان ران :این اتفاق زمانی برای بیمار می افتد که توپی که در بالای استخوان ران قرار دارد از کاسه لگن خارج شده است. این اتفاق معمولا به نیروی زیادی نیاز دارد، مانند زمانی که بیمار از یک نردبان سقوط می کند و یا یک تصادف اتفاق می افتد.تمام این نیرو اغلب موجب آسیب های دیگری مانند پاره شدن بافت و شکستگی استخوان می شود و حتی می تواند به اعصاب، غضروف و عروق خونی نیز آسیب برساند.
۶-دیسپلازی چیست
در این مشکل، کاسه مفصل لگن برای این که توپ به طور کامل در داخل آن به شکل مناسبی قرار بگیرد، به اندازه کافی عمیق نیست. این شل بودن ممکن است از کمی لق بودن تا به راحتی بیرون آمدن و تا دررفتگی کامل متفاوت باشد.
۷- مشکل بورسیت چگونه بروز میکند
این اتفاق در صورتی می افتد که کیسه های پر از مایع ، که باعث کاهش اصطکاک بین عضلات، تاندون ها و استخوان ها می شوند، تحریک شده و متورم می شوند. این می تواند در بخش استخوانی بیرون از مفصل ران اتفاق بیفتد، جایی که باعث درد شدید و تند می شود که به مرور زمان کاهش می یابد و از بین می رود.
۸-پاره شدن لبه غضروف چگونه اتفاق می افتد
افراد می توانند در طول ز ندگی یه طور ناخواسته به غضروفی که در لبه استخوانی کاسه لگن است و کمک می کند تا مفصل نگاه داشته شود، آسیب برسانند.فردمی تواند به طور ناگهانی در یک سقوط که موجب پیچ خوردگی و می شود و یا یک تصادف آسیب ببیند. این آسیب در عین حال می تواند به مرور زمان و حرکت مفصل ران رخ دهد.
درد ران پا در دوران بارداری
بارداری دورهای است که در آن بدن زن باردار دستخوش تغییراتی میشود. هورمونهای بارداری سطح هورمونهای دیگر بدن را نیز تحت تأثیر قرار میدهند. ازجمله هورمونهایی که در حاملگی افزایش فراوانی دارد ریلاکسین است. همانطور که از نام آن برمیآید ریلاکسین در اصل عضلات و تاندونهای ناحیه لگن را شل میکند تا عمل زایمان تسهیل شود. ریلاکسین رباطهای مفصل شرمگاهی را که نگهدارنده مفصل هستند شل میکند
درنتیجه مفصل لگن بیثبات میشود و این منجر به احساس درد میگردد. اصطلاحاً به این عارضه اختلال عملکرد شرمگاه سمفیز میگویند. دلیل اصلی احساس درد در ناحیه ران پاها در اوایل بارداری این مسئله است.
درمان گیر افتادگی مفصل ران به کمک جراحی
اگر توپی و سوکت مفصل هیپ بخوبی در هم چفت نشوند گیر افتادگی مفصل ران رخ میدهد. این محدودیت در حرکت میتواند باعث آسیب به غضروف، درد و آرتروز در جوانان شود. گیر افتادگی مفصل ران معمولاً هنگام دویدن، پریدن یا نشستن طولانی مدت که باعث کشش مفصل ران میشود، رخ میدهد.
در اثر گیر افتادگی مفصل ران ممکن است خم کردن لگن بسیار دشوار شود. در این صورت، برای جلوگیری از آسیبهای بیشتر در آینده باید جراحی انجام شود.معمولا گیر افتادگی مفصل ران به کمک جراحی درمان میشود. با توجه به علت گیر افتادگی مفصل ران و نوع بافت نرم آسیب دیده، نوع جراحی مشخص میشود. در ادامه برخی از روشهای جراحی که برای درمان این مشکل مورد استفاده قرار میگیرند را معرفی میکنیم. در برخی از موارد بیش از یک روش جراحی در اتاق عمل انجام میشود.
۱-گسترش فضای مفصل ران از طریق بریدن و برداشتن بافت استخوانی که منجر به گیر افتادگی مفصل میشود
۲-دبریدمان لابروم که شامل برداشتن لبههای ساییده و جدا شده لابروم میشود
۳-ترمیم پارگی لابروم از طریق اتصال مجدد لابروم به استخوان
خطر ابتلا به عفونت بعد از جراحی تعویض مفصل، در برخی گروها بیشتر است از جمله :
۱-بیمارانی که جراحی جراحی تعویض مجدد مفصل انجام داده اند ۸ برابر بیمارانی که برای اولین بار جراحی تعویض مفصل انجام می دهند در خطر ابتلا قرار دارند.
۲-در مورد جراحی تعویض مفصل زانو، ثابت شده است که استفاده از پروتزهای فلز با فلز، ۲۰ برابر بیش از پروتزهای فلز با پلاستیک، عفونت بعد از جراحی تعویض مفصل ایجاد می کند.
۳-بیماران مبتلا به آرتریت روماتوئید ۲٫۶ برابر سایر بیماران مبتلا به آرتروز، به عفونت بعد از جراحی تعویض مفصل مبتلا می شوند.
تکنیکهای درمان عفونت بعد از جراحی تعویض مفصل
روش های جراحی
تکنیک استاندارد برای درمان عفونتهای بعد از آرتروپلاستی، شامل دبریدمان کامل، برداشتن بافتهای مرده و تعویض کامل پروتز مفصل است.
دبریدمان کامل
عفونت های عمیقی که در مدت زمان کوتاهی بعد از جراحی تعویض مفصل ایجاد می شوند، با روش جراحی شست و شوی مفصل، درمان می شوند. در این روش که دبریدمان نامیده میشود، جراح تمام بافت های نرم آلوده شده را خارج میکند؛ سپس پروتز مفصل به طور کامل ضدعفونی وهمچنین بخش پلاستیکی فضاساز قرار داده میشود. مصرف آنتیبیوتیک داخل وریدی به مدت شش هفته بعد از انجام جراحی،الزامی است.
جراحی مرحله ای-تعویض مجدد
هرچه زمان بیشتری از آغاز عفونت گذشته باشد ، درمان عفونت سختر و مستلزم خارج کردن پروتز مفصل است. زمانی که متخصص ارتوپد درمان کامل عفونت را تأیید کند (به طور معمول شش هفته بعد از خارج کردن پروتز آلوده به عفونت)، بیمار می تواند جراحی تعویض مجدد مفصل انجام دهد. جراحی تعویض مجدد رانو مرحله دوم در درمان عفونت است. در جراحی تعویض مجدد زانو، متخصص ارتوپد بخش فضاساز حاوی آنتیبیوتیکها را خارج میکند، مفصل را شست و شو میدهد و مفصل مصنوعی کامل را دوباره در بدن بیمار قرار میدهد
آرتروپلاستی مفصل هیپ به چه افرادی توصیه میشود
در صورتی که از مشکلات زیر رنج میبرید، آرتروپلاستی مفصل هیپ به شما توصیه میشود:
۱-درد، تورم، سفتی شدید در مفصل هیپ که حرکت شما را دچار اختلال کند
۲-درد شدید در مفصل هیپ که کیفیت زندگی و خواب شما را با اختلال مواجه کند
۳-فعالیتهای روزانه شما مانند خرید و حمام کردن با مشکل و ناراحتی مواجه شود
۴-در اثر درد و ناتوانی در حرکت، احساس افسردگی کنید
۵-کار کردن و زندگی اجتماعی شما با مشکل روبرو شود.توجه داشته باشید که آرتروپلاستی مفصل هیپ یک عمل جراحی جدی با دوره توانبخشی طولانی و حساس است. بنابراین شما باید پیش از انجام آن در سلامت کلی به سر ببرید.
مراقبتهای بعد از آرتروسکوپی مفصل هیپ
بیمار بلافاصله بعد از آرتروسکوپی مفصل هیپ امکان حرکت و تحمل وزن بدن را دارد. البته در ابتدا بهتر است از عصا استفاده کرد. راه رفتن بدون نیاز به عصا بعد از دو هفته به طور کامل امکانپذیر است. در این زمان امکان بازگشت به کار در محیطهای کم تحرک نیز وجود دارد.
۱-فعالیتهای سبک مانند دوچرخه سواری و شنا را میتوان از هفته چهارم آغاز کرد. فعالیتهای سنگین مانند دویدن و پریدن، تا ۶ هفته بعد از جراحی ممنوع هستند.
۲-تا ۶ هفته بعد از جراحی، بهتر است از فعالیتهایی که موجب ایمپینجمنت مفصل ران میشوند پرهیز کرد. یعنی فعالیتهایی که به انعطاف بیش از ۹۰ درجه لگن، آداکشن و چرخش داخلی نیاز دارند. حرکات کششی غیر فعال، لانج، اسکوات، نشستن روی صندلی کوتاه و رانندگی طولانی مدت برخی از این فعالیتها هستند.
۳-تمرینات تخصصی ورزشی را میتوان ۶ هفته پس از آرتروسکوپی مفصل هیپ آغاز کرد. این درحالی است که نباید انتظار داشت پیش از ۳ ماه به سطح قبلی برسیم.به طور کلی ریکاوری کامل پس از آرتروسکوپی مفصل هیپ حدود سه ماه طول میکشد. البته تا یک سال شاهد بهبود بیشتر وضعیت جسمی خواهیم بود.
دکتر حامد حکیمی _ متخصص ارتوپدی