جراح ارتوپد مچ
جراح ارتوپد مچ
جراح ارتوپد مچ : شما چقدر با سندرم تونل کارپال آشنایی دارید؟ آیا تا بحال در چهار انگشت اول خود حس گزگز و مور مور را تجربه کرده اید؟ اگر شما یکی از افرادی باشید که در شغل یا در کار های روزمره خود استفاده ی زیادی از دست خود می کنید، ممکن است با این حس ها آشنایی داشته باشید
سندروم تونل کارپال چیست
به گفته جراح ارتوپد مچ :این عصب حس انگشت شست، انگشت اشاره، وسط و بخشی از انگشت حلقه را فراهم می کند. همچنین حرکت عضلاتی که به انگشت شست می روند را نیز امکان پذیر می کند. سندروم تونل کارپال می تواند در هر دو دست اتفاق بیوفتد.
ورم یا التهاب در محل مچ دست باعث فشردگی این عصب می شود و تونل کارپال را ایجاد می کند. این فشردگی می تواند منجر به حس گز گز، ضعف و بی حسی در سمت انگشت شست بشود.این سندروم، سندرومی نسبتا شایع است و خانم ها را ۲ برابر بیشتر از آقایان درگیر می کند. بیشتر افراد درگیر میانگین سنی ۵۴ سال را دارند.
عوامل بوجود آورنده سندروم تونل کارپال چیست
به گفته جراح ارتوپد مچ سندرم تونل کارپال در اثر فشرده شدن عصب مدین در مچ بوجود می آید که این ممکن است به دلایل مختلفی برای بیمار رخ دهد. برای نمونه، این فشره شدن ممکنست در اثر ضربه باشد مثلا در اثر شکستگی انتهای ساعد و یا در اثر خم و راست کردن تکراری و طولانی _ مدت مچ دست و انگشتان این اتفاق بیافتد
برخی از عوامل شایع مرتبط با سندروم تونل کارپال عبارتند از تظر متخصص جراح ارتوپد مچ :
۱-دیابت
۲-بدعملکردی تیروئید
۳-تجمع آب در بدن از دوران بارداری یا یائسگی
۴-فشار خون بالا
۵-بیماری های خود ایمنی مثل روماتیسم مفصلی (یا آرتریت روماتوئید)
۶-شکستگی یا ضربه به مچ دست
البته جراح ارتوپد مچ اضافه میکند که سندروم تونل کارپال می تواند در اثر کشیدگی مکرر تشدید و بدترهم بشود. حرکت بیش از حد مچ دست می تواند باعث فشردگی یا التهاب عصب مدین دست بشود. این علائم می تواند در نتیجه ی موارد دیگری همچون :
۱-موقعیت مچ دست شما زمانی که از موس یا کیبورد استفاده می کنید.
۲-قرار گرفتن در معرض وسایلی که لرزش زیادی دارند به مدت طولانی
۳-هر حرکت تکراری که در آن مچ دست بیش از حد در حالت کشیده قرار دارد مثل تایپ کردن
جراحی سندروم تونل کارپال
جراحی سندرم تونل کارپ شایعترین عمل جراحی دست میباشد و طی جراحی توسط جراح ارتوپد مچ لیگامان عرضی مچ دست قطع میشود. این لیگامان نقش مهمی در قدرت دست دارد. ارزیابی ابژکتیو قدرت دست نوعی قضاوت در توانایی بازگشت مجدد به سطح فعالیت قبلی بیمار میباشد. هدف این عمل جراحی سندرم تونل کارپ در بازیابی قدرت دست بیماران میباشد.دو روش برای درمان جراحی این سندرم وجود دارد :
۱-جراحی اندوسکوپیک: این روش با برش جراحی کوچک انجام می شود.
۲-جراحی باز: غالبا این روش ترجیح داده می شود. در روش دوم احتمال بروز عوارض کمتر است و به همین دلیل ارجحیت بیشتری دارد.در روش جراحی، لیگامان عرضی را برش می زنند و از این طریق فشار را از روی عصب مدین بر می دارند.
اقدامات بعد از جراحی مچ دست
بعد از جراحی مچ دست را برای مدت کوتاهی بی حرکت می کنند. این بی حرکتی معمولا طولانی تر از ۲ هفته نیست. بی حرکتی طولانی تر از دو هفته احتمال عوارضی مثل ایجاد سفتی و جلوگیری از حرکت تاندون ها و عصب را افزایش می دهد.از آنجایی که هدف از این جراحی ترمیم تاندون و عصب نیست و کاری با این اجزا ندارد، حرکت منعی ندارد و می توان تمرین ها را کم کم شروع کرد.
علت درد مچ دست چیست
۱-فشار مکرر از دلایل آسیب مچ دست :
هر فعالیتی که شامل حرکت مکرر مچ دست باشد از ضربه زدن به توپ تنیس و رانندگی در خارج شهر-می تواند باعث تحریک شدن بافتها د ر اطراف مفاصل و یا ایجاد شکستگیهای فشاری، به ویژه هنگامی که شما این حرکت را ساعت ها بدون وقفه انجام می دهید، شود ؛ بیماری _ د کورواین _ یک جراحت فشاری تکراریست که باعث درد در پایه انگشت می شود.
آرتروز :
۱-آرتروز معمولی:
این نوع آرتروز زمانی اتفاق میافتد که غضروفی که انتهای استخوانهای شما قرار دارد، در طول زمان از بین میرود. آرتروز در مچ غیر معمول است و معمولاً فقط در افرادی رخ میدهد که مچشان در گذشته مجروح شده باشد.
۲-آرتروز روماتوئید :
یک اختلال لست که در آن سیستم ایمنی بدن به بافتهای خود حمله میکند، روماتیسم مفصلی عموماً شامل مچ دست است. اگر یک مچ دست تحت تاثیر قرار بگیرد،ممکن است دیگری نیز اصولا تحت تاثیر قرار گیرد
بیماری نقرس :
این مشکل زمانی ایجاد میشود که سیستم بدن بیش از اندازه لازم اسید اوریک که یک ماده دفعی است تولید میکند. تولید بیش از حد اسید اوریک باعث می شود به جای دفع این ماده توسط بدن، کریستال های خاص در مفاصل تشکیل شده و باعث ایجاد مشکل برای بدن شود.
-بیماری شبه نقرس :
این شرایط زمانی ایجاد می شود که کلسیم در مفاصل تجمع کرده و باعث ایجاد درد، قرمزی، و ورم شود. در اکثر مواقع مچ ها و زانوها به این مشکل دچار می شوند.
پارگى رباط و بی ثباتی آن
پيچ خوردگى هاى مكرر و شديد مچ پا می تواند به آن آسیب برساند. هنگامی که مچ پا در خارج از محدوده حركتى طبیعی چرخیده یا پیچیده شود، ممکن است رباط آن پاره شود. با گذشت زمان، این وضعیت ممکن است باعث مزمن شدن و بی ثباتی آن قسمت از پا شود. پارگى رباط و بى ثباتى مچ میتواند باعث درد، تورم، قفل شدن مچ، ترک خوردگی و احساس بی ثباتی در طی راه رفتن و سایر فعالیت های روزانه شود. این وضعیت ممکن است با استراحت، بی تحرکی، بريس مچ پا، فیزیوتراپی و حتی جراحی درمان شود .
عمل جراحی آرتروسکوپی مچ پا
آرتروسکوپی مچ پا یک عمل جراحی کم تهاجمی است که توسط جراح ارتوپد مچ و بهمنظور رفع مشکلات مفصل مچ پا انجام میشود. در طی عمل آرتروسکوپی مچ پا، از یک دوربین کوچک استفاده میشود که میتواند تصاویری را از درون مفصل به صفحهی نمایش خارج از بدن انتقال دهد.
عمل جراحی آرتروسکوپی به چه منظور استفاده میشود
از جراحی آرتروسکوپی میتوان برای تشخیص و درمان اختلالات مختلف مچ پا استفاده کرد. لیست مشکلاتی که میتوان آنها را به کمک آرتروسکوپی درمان کرد، روزبهروز در حال اضافه شدن میباشد از جمله میتوان به: ۱-آرتروز مچ پا:شکستگیهای مچ پا۲-ناپایداری مچ پا۳-گیر افتادگی قدامی مچ پا۴-فیبروز مفصلی: عفونت۵-اجسام شناور۶-گیر افتادگی خلفی مچ پا۷-سینوویت۸-علائم غیر قابل توضیح در مچ پا می توان اشاره کرد که به این روش جراح ارتوپد مچ میتواند مشکلات احتمالی را شناسایی کرده و آنها را با کمک عمل جراحی رفع کند.
چه زمانی از انجام جراحی آرتروسکوپی مچ پا پرهیز کنم
جراحی آرتروسکوپی برای برخی از بیماران انتخاب مناسبی نخواهد بود. بیماران مبتلا به آرتروز حاد مچ پا ممکن است از عمل “پاکسازی” آرتروسکوپی_ سودی نبرند. افراد مبتلا به عفونتهای فعال و برخی دیگر از عارضههای پزشکی نیز موارد مناسبی برای انجام عمل آرتروسکوپی نیستند.که همه این موارد به تشخیص جراح ارتوپد پا بستگی دارد
جزئیات کلی جراحی مچ پا
جراح ارتوپد مچ پا قبل از انجام جراحی پای مورد نظر را علامتگذاری میکند. سپس بیمار به اتاق عمل منتقلشده و تحت بیهوشی قرار میگیرد. معمولا از یک شریانبند بر روی پا استفادهشده و پا را کاملا تمیز میکنند. در برخی از مواقع، جراح از وسایل مخصوصی برای “کشیدن” مفصل مچ پا استفاده میکند تا دید بهتری از درون آن داشته باشد.
حداقل دو بریدگی در جلو و یا پشت مفصل مچ پا ایجاد میشوند. این دو “درگاه” راههای ورودی دوربین آرتروسکوپ و ابزارهای جراحی میباشند. یک مایع استریل به درون مفصل جریان یافته تا فضای آن را بازکرده و دیدن درون آن را آسانتر کند. جای دوربین و ابزارهای جراحی قابل تعویض است و در طول جراحی ممکن است ایجاد تعویض انجام شود. پس از انجام عمل جراحی، محل بریدگیها به وسیلهی بخیه بستهشده و با باندهای استریل پوشانده میشود. معمولا پس از جراحی از یک اچکمههای مخصوص استفاده میشود.
مزایای عمل آرتروسکوپی مچ پا چیستاند
۱-آرتروسکوپی مچ پا به جراح این اجازه را میدهد تا به وسیلهی یک بریدگی کوچک، درون مفصل را مشاهده کند. این کار مشکلات مربوط به بریدگیهای بزرگ از قبیل عفونت و درد را از بین میبرد.
۲-میتوان این عمل را بهصورت سرپایی انجام داد چراکه یک عمل جراحی کم تهاجمی است. بیماران میتوانند زودتر برنامهی توانبخشی را شروع کرده و سریعتر به فعالیتهای شدید مانند ورزشهای حرفهایخود برگردند
عوارض جراحی مچ پا
۱-از عوارض احتمالی مخصوص عمل آرتروسکوپی مچ پا، میتوان مواردی چون آسیب به اعصاب و شریانات خونی اطراف مچ پا را اشاره کرد
۲- از دیگر عوارض جراحی مچ پا بیحسی و خوابرفتگی بر روی پا در حدود ۱۰ درصد از موارد دیده میشود. این مشکل معمولا با گذشت زمان از بین میرود.
علل شایع درد مچ پا کدام اند
۱-ضربه به مچ پا، یا پیچ خوردگی مچ پا
۲-التهاب ناشی از نقرس
۳-آرتروز یا استئوآرتریت
۴-آرتریت روماتوئید یا روماتیسم
۵-نقرس کاذب
۶-التهاب ناشی از بیماری پسوریازیس
۷-سندرم رایتر
۸-عفونت مفاصل مچ پا
پیچخوردگی مکرر مچ پا
رگ به رگ شدن مچ پا در اثر پیچخوردگی رایجترین آسیبی است که مفصل مچ پا را تحت تأثیر خود قرار میدهد. این آسیب مکرراً رباط تالوفیبولار قدامی را به خود درگیر میکند. اگر پیچخوردگی در حالی اتفاق بیافتد که مچ پا تحت زاویهای به سمت راست قرارگرفته باشد، ممکن است رباط کالکانئوفیبولار نیز دچار آسیب شود. البته معمولاً زمانی که کف پا اندکی خمشده باشد نیز فشار ناشی از پیچخوردگی میتواند منجر به رگ به رگ شدن پا شود. علاوه بر این، گاهی ممکن است پیچخوردگی رباط تالوفیبولار خلفی را نیز دچار آسیب کند.
سندرم تونل تارسال
سندروم تونل تارسال زمانی اتفاق میافتد که اعصاب (اعصاب خلفی استخوان درشتنی) عبوری از روی مچ پا توسط رتیناکولوم فلکسور، نوار پهن فیبری اطراف نواحی داخلی مچ پا، تحتفشار قرار میگیرند. استراحت، استفاده از پاپوشهایی طبی، فیزیوتراپی و انجام جراحی برخی از شیوههای درمانی این عارضه بهحساب میآیند.
علائم همراه سندروم تونل تارسال
علاوه بر درد، آسیب وارد به مچ پا میتواند با تورم و کبودی نیز همراه باشد و افرادی که به آن دچار میشوند قادر به تحمل وزن بر روی مچ پای خود نیستند.درصورتیکه فرد قادر به تحمل وزن بر روی مچ پای خود نباشد و تورم یا قرمزی مشاهده و یا دردی متوسط تا شدید احساس شود، بهتر است فشاری به پا وارد نشده و در اسرع وقت برای دریافت درمانی مقتضی به پزشک مراجعه گردد.
علت درد پشت مچ پا
بیمار ممکن است در قسمت پشت پا یا ناحیه میانی آن ، دچار درد شود. این درد ممکن است خفیف و یا بسیار شدید باشد. ناحیه درد ممکن است گسترش پیدا کرده و یا تنها به سطح پایینی و پشت مچ پا محدود شده و دردی متناوب ایجاد کند.در مراحل اولیه، بسیاری از بیماران، تنها در هنگام انجام فعالیت های خاصی در پشت مچ پا، احساس درد دارند. این فعالیت ها می تواند شامل دویدن یا پیاده روی باشد. به طور معمول درد مچ پا را می توان با استراحت و کمپرس یخ آرام کرد.
بهترین مسکن برای درد مچ پا چیست
۱-به منظور تسکین درد مچ پا ، داروهایی برای کاهش درد، تسکین التهاب، کاهش استرس استخوان، تغییر مسیر بیماری التهابی یا جلوگیری از آسیب های مفصلی، تجویز می شود.
۲-بخش مهمی از درمان به منظور بهبود مشکلات مچ پا صورت می گیرد. داروهای مورد استفاده برای درمان آرتریت و سایر مشکلات مربوط به مچ پا به طور عمده به شکل و علت درد و یا بیماری مرتبط با آن بستگی دارد.
۳-انواع داروهایی که معمولا در درمان آرتریت استفاده می شود شامل داروهای ضد التهابی غیر استروئید و کورتیکواستروئیدها هستند.
در شرایط زیر به پزشک متخصص ارتوپد مراجعه کنید
۱- درد در هنگام فعالیت وجود دارد و فورا با استراحت تسکین مییابد.
۲- درد یا زقزق در طول شب وجود دارد.
۳- ساق پا آسیبدیده است و درد، رنگپریدگی، یا ورم بعد از ۲۴ ساعت ادامه دارد.
۴- درد بدون علت، بیش از سه روز ادامه دارد.
۵- برآمدگی نرمی در زیر پوست ساق پا احساس میشود.