دکتر ارتوپدخوب
دکتر ارتوپدخوب
دکتر ارتوپدخوب : ارتوپدی علمی است که مربوط به ماهیچهها، رباطها و مفاصل است. از شایعترین بیماری های ارتوپدی دردهای مفاصل و اختلالات غضروفی است.ارتوپدی یک شاخه پزشکی است که با اصلاح ناهنجاری ها یا اختلالات عملکردی سیستم اسکلتی، به ویژه ستون فقرات و ساختار مرتبط آن، رباطها و عضلات مرتبط است. شرایط زیادی وجود دارد که بر سیستم اسکلتی عضلانی بدن تأثیر میگذارند که نیازمند مراقبتهای بالینی توسط یک دکتر ارتوپدی خوب یا متخصصان مراقبتهای بهداشتی هستند.
دکتر ارتوپد در کرج
بیماری های ارتوپدی و جراحی های استخوان و مفاصل بیشترین دلیل مراجعه بیماران به مراکز ارتوپدی و دکتر لرتوپد در کرج می باشد .سلامت و عملکرد سیستم عضلانی اسکلتی، با فعالیت سایر دستگاههای بدن، ارتباط مستقیمی دارد؛ اما متأسفانه شیوه زندگی ماشینی، کمتحرکی، غذاهای مصرفی، آسیب های ورزشی ، تصادفات و دیگر حوادث ، باعث شده امروزه سلامت و عملکرد این بخش از سیستم بدنی، بیشتر به مخاطره بیفتد.
نقش ژنتیک در بیماریهای ارتوپدی چیست
با توجه به گفته دکتر ارتوپدخوب : در حالحاضر در ایران اصلا چیزی به نام بیماری ارتوپدی نداریم. شاید چند بیماری عفونی مانند عفونت زانو و استخوان و… داشته باشیم، اما باز بیماری تلقی نمیشود. آن چیزی که ما حال حاضر در ایران بهعنوان اشکالهای ارتوپدی داریم، بیشتر مربوط به مسائلی است که انسان درطول زمان پیدا میکند. مسائل و مشکلهایی که اغلب بهعلت نوع سبک زندگی، ورزشکردن، اضافهوزن و…، زودتر در ایران اتفاق میافتند.
دکتر ارتوپدخوب، در این خصوص میگوید: شایعترین علتی که بیماران در حوزه غیرتصادفها به ما مراجعه میکنند، آرتروز است؛ علت اصلی ایجاد آرتروز زانو، تحمل تمام وزن بدن است. اغلب صدمههای واردشده بهزانو بسیار زیاد است، بههمیندلیل بهسرعت بهسمت آرتروز پیش میرود. چنانچه وزن فرد زیاد، ورزش و تحرکش کم و میزان چهارزانو و روی زمین نشستن فرد زیاد باشد، آرتروز زودتر اتفاق خواهد افتاد.
دکتر ارتوپدخوب به نقش ژنتیک در بیماریهای ارتوپدی پرداخته و میافزاید : درحالحاضر مسئله ژنتیک در بیماریهای ارتوپدی نقش بسیار اندکی دارند. بعضی از بیماریها نیز مانند دررفتگی لگن و پاچنبری نیز بیشتر فامیلی است؛ همچنین ابتلا به این بیماری در مقایسه با آرتروز و بروز حوادث، بسیار اندک است.
علت شایعترین بیماری های ارتوپدی از نظر متخصص ارتوپدکرج
به گفته متخصص ارتوپد کرج شایعترین بیماریهای ارتوپدی عبارتاند از:
بیماری، جراحت یا بیماریهایی که باعث مشکلات زانو، سر و گردن، کتف در رفته، غضروفهای پاره شده، درد پا و فیبرومیالژیا میشود. اینها تنها چند مورد از شایعترین بیماری های ارتوپدی شناخته شده هستند. درمانهای زیادی برای اختلالات ارتوپدی وجود دارد. شایعترین بیماری های ارتوپدی در اثر عوامل زیادی ایجاد میشود از جمله: تروما اسکلتی عضلانی، صدمات ورزشی، اختلالات نخاعی و آسیب، عفونت، اختلالات مادرزادی و تومورها. هدف ما از این مقاله آشنایی بیشتر با شایعترین بیماری های ارتوپدی و نحوه تشخیض و درمان و مراقبت از اختلالات ارتوپدی است.
شایعترین مشکل ارتوپدی در زنان
بر اساس گزارشدکتر ارتوپدخوب درد مفاصل زانو، بیشترین درد مفاصل در میان افراد مختلف بهشمار میرود که شیوه نشستن روی زمین، برخاستن و همچنین افزایش سن، از عوامل تأثیرگذار بر این موضوع هستند.
ازنظردکتر ارتوپدخوب ، نیز استئوآرتریت یا آرتروز، دفرمیتهها مانند زانوی پرانتزی، ضربدری و ساییدگی کشکک در جوانها بهویژه خانمها را شایعترین بیماریهای زانو در ارتوپدی نام برده و همچنبن میگوید: آرتروز شایعترین بیماری ارتوپدی بهحساب میآید. بهطور معمول آرتروز در مفصل هیپ یا لگن، زانو و شانه رخ میدهد که معمولا در خانمها از سن ۵۵سالگی و در آقایان از سن ۶۵سالگی نمایان میشود؛ درحالحاضر عامل جغرافیایی در آرتروز مفصل کمتر دیده میشود، اما بیماریهای تخریب مفصلی بیشتر وابسته به عواملی مانند سن و جنس، شغل افرادی که دارای کارهای سنگین هستند ، ژنتیک، زمینههای فامیلی، نوع تغذیه، بیتحرکی و افزایش وزن و چاقی، دفرمیته در اندامهای تحتانی و فوقانی است.
باید اشاره کرد که تعویض مفصل یکی از راههای درمانی این بیماری است. اغلب ما برای تعویض مفصل براساس سن و پیشرفت ضایعههای مفصلی بیمار، تصمیم به عمل جراحی میگیریم. چنانچه آرتروز در مراحل اولیه باشد، این بیماران معمولا با درمانهای دارویی، فیزیوتراپی، آبدرمانی، شنا و استفاده از عصا و تزریقهای داخل مفصلی درمان میشوند یا زمان جراحی تعویض مفصلشان به عقب میافتد؛ اما در مراحل پیشرفته، درمان بیماری تنها تعویض مفصل است. کسانیکه آرتروز پیشرفته در مفاصل زانو و لگن دارند، نباید دو زانو و چهارزانو بنشینند. همچنین نباید از پلهها زیاد بالا و پایین بروند و در شیب زیاد پیادهروی کنند.
انواع بیماری های که نیاز به مراجعه به متخصص ارتوپد در کرج دارد
۱-پارگی مینیسک
یکی دیگر از شایعترین بیماری های ارتوپدی پارگی مینیسک است. مینیسک ها بافتهای شبیه غضروف هستند که به مراتب محکمتر از غضروف هستند. مینیسک ها مانند بالشتکی در بین دو استخوان اصلی تشکیل دهنده مفصل زانو، یعنی بین استخوان ران و ساق قرار میگیرند و وظیفه اصلی آنها جذب شوکهای ضربهای است که به زانو وارد میشود. در موقع دویدن هر بار که کف پای ما به زمین میرسد، استخوان ساق و ران در محل مفصل زانو به شدت به یکدیگر کوبیده میشوند و مینیسک با قرار گرفتن بین این دو استخوان شدت این ضربه را کاهش میدهد.
بسته به اینکه شکل پارگی مینیسک زانو چگونه است و در کدام قسمت از آن قرار دارد این پارگیها را به انواع مختلفی تقسیم میشوند. پارگیها ممکن است طولی، عرضی، مانند دسته سطل، زبانه ای، شاخی یا مخلوطی از انواع قبلی باشند. در بیشتر اوقات پارگیهای مینیسک در حین ورزش به وجود میآیند.
۲-فیبروزیت
فیبرومیالژیا یک بیماری است که موجب درد در عضلات و بافت نرم در سراسر بدن میشود. این وضعیت مداوم (مزمن) است که میتواند گردن، شانه، پشت، سینه، باسن، بازو و پاها را تحت تأثیر قرار دهد. علت آن ناشناخته است. محققان معتقدند علت بروز این بیماری ارتباطی با مشکلات خواب و استرس دارد. همچنین ممکن است با مشکلات ایمنی، غدد درون ریز و یا بیوشیمی مرتبط باشد.
۳-ناخن فرو رفته در گوشت
در این عارضه ، لبه های آزاد ناخن از جلو یا طرفین به داخل پوست اطراف فرو می رود. فرو رفتن ناخن به داخل گوشت پا معمولا به علت روش غلط کوتاه کردن ناخن ، فشارهای خارجی مثل کفش یا جوراب تنگ ، فشارهای داخلی *توده زیر ناخن ، انگشتان تغییر شکل یافته * ، تروما یا عفونت ایجاد می شود و ممکن است با عفونت ثانوی یا بافت گرانولاسیون همراه باشد.با کوتاه کردن ناخن به روش صحیح می توان از بروز این عارضه پیشگیری کرد. درمان فعال با تجویز آنتی بیوتیک و برطرف کردن فشار از روی بافت نرم اطراف بستر ناخن توسط دکتر ارتوپدخوب انجام می گیرد. کمپرس آب گرم به تخلیه ترشحات عفونی کمک می کند. در صورت عفونت شدید ، ممکن است کشیدن ناخن پا ضرورت یابد.
انواع پوکی استخوان
به گفته دپوکی استخوان باعث می شود، که استخوان ها ضعیف و شکننده شوند به حدی شکننده می شوند ،که یک افتادن یا یک تنش خفیف مانند خم شدن یا سرفه میتواند باعث شکستگی شود. شکستگیهای مرتبط با پوکی استخوان اغلب در لگن ، مچ دست ها یا ستون فقرات رخ میدهد.
استخوان ، یک بافت زنده است که دائما در حال شکسته شدن و جایگزینی و بهبودست ، پوکی استخوان زمانی اتفاق میافتد که تولید استخوان جدید، با حذفشدن استخوانهای قدیمی همراه نباشد .پوکی استخوان بر مردان و خانمها همه نژادها تأثیر میگذارد اما در زنان سفید پوست و آسیایی به خصوص خانمهای مسن که در معرض یائسگی هستند در بالاترین حدش وجود دارد .داروها ، رژیم غذایی سالم و تمرینات ورزشی تحمل وزن میتوانند به جلوگیری از دسترفتن استخوان ها یا تقویت استخوانهای ضعیف کمک کنند
پوکی استخوان نوع ۱:
این نوع پوکی استخوان عموما در زنان بعد از یائسگی رخ می دهد. در این شرایط مقدار استروژن در بدن به شدت کاهش پیدا می کند. این فرآیند باعث از دست رفتن ماده موجود در استخوان می شود. این نوع پوکی استخوان در خانم ها رواج و شیوع بیشتری دارد و بین سنین ۵۰ الی ۷۰ سالگی توسعه پیدا می کند. در این فرایند معمولا مقدار استخوان های ترابکولار کاهش پیدا می کند. کاهش در استحکام کلی استخوان ها به شکستگی های مچ دست و ستون فقرات منجر می شود.
پوکی استخوان نوع ۲:
این نوع پوکی استخوان عموما بعد از سن ۷۰ سالگی دیده می شود و زنان را دوبرابر بیشتر از مردان درگیر خود می سازد. پوکی استخوان نوع ۲ در برگیرنده نازک شدن استخوان های ترابکولار و نیز استخوان های استخوان کورتیکال ناحیه کام سخت است. این فرایند اغلب به شکستگی لگن و مهره ها می انجامد.
اغلب بین این دو نوع پوکی استخوان همپوشانی وجود دارد. معمولا پوکی استخوان نوع ۱ را می توان به خوبی تشخیص داد و در مراحل اولیه جلوی آن را گرفت.
خطرات و نشانه های تغییر ناپذیر و پوکی استخوانها
** جنسیت :
خانمها بیشتر از مردان در خطر ابتلا به این توع بیماری هستند.
** سن :
افراد مسنتر بیشتر از دیگرافراد در خطر این بیماری میباشند.
**نژاد :
سفیدپوستها و همچنین آسیاییها در خطر بیشتری قرار دارند.
** سابقه خانوادگی :
افراد باید استعداد ژنتیکی خود برای ابتلا به پوکی استخوان را بدانند. ژنتیک نقش مهمی در این میان بازی می کند. تخمین زده شده است که حدود ۷۵ درصد توده استخوانی اوج در افراد تحت تاثیر ژنتیک قرار دارد. ژن هایی برای کد کردن ویتامین D و گیرنده های استروژن وجود دارد که بر روی توده استخوانی تاثیر می گذارند.اگر فردی از لحاظ ژنتیکی مستعد پوکی استخوان باشد، ورزش، رژیم غذایی مناسب و تست منظم توده استخوانی از اهمیت بالاتری برخوردار خواهد بود.
** جثه :
افرادی با جثه کوچک در خطر بیشتری برای ابتلا به بیماری قرار دارند ، چراکه ممکنست ساخت استخوانها در این افراد کمتر باشد.
**سابقه قاعدگی و یائسگی :
حتی یائسگی معمولی نیز به تنهایی می تواند خطر ابتلا به پوکی استخوان را افزایش دهد. یائسگی زودرس و یا قطع قاعدگی قبل از یائسگی می تواند خطر ابتلا به این بیماری را بیشتر کند.
علایم پوکی استخوان
پوکی استخوانها معمولا در مراحل اولیه علامت خاصی نشان نمی دهد و نشانه های آن کم کم یعد از اینکه بیماری فرد پیشرفت کرد خود را نشان خواهد داد ، بعضی از نشانه ها شایع شامل :
** درد مفاصل
** مشکل در ایستادن
** مشکل در راست نشستن
** کوتاه شدن قد در گذر زمان
** آسان شکستگن استخوانها با ضربات کمشدت
هرچند پوکی استخوان بخودی خود دردناک نبوده، اما شکستن استخوان در اثر پوکی استخوان دردناک می باشد، معمول ترین شکستگی استخوان در این بیماری شکستن استخوان های ستون فقرات می باشد.
بیماریهای هورمونی که باعث پوکی استخوانها میشوند از قرار زیر هستند :
** پرکاری غده تیروئید
** اختلالات شدید غدد فوق کلیوی مانند سندروم کوشینگ
** کاهش میزان هورمونهای جنسی مانند استروژن و تستسترون
** اختلالات غده هیپوفیز
** پرکاری غدد پاراتیروئید
رابطه ورزش و پوکی استخوان
ورزش های وزنی و انقباض عضلات می تواند چگالی استخوان ها در ستون فقرات را افزایش دهد.توصیه می شود افراد حدود ۲۰ الی ۳۰ دقیقه از ورزش های هوازی را سه الی چهار بار در هفته انجام دهند تا توده استخوانی شان افزایش پیدا کند.
در یکی از مطالعات انجام شده، آهسته دویدن، پیاده روی کردن و بالا رفتن از پله ها سه بار درهفته به همراه ۱۵۰۰ میلی گرم کلسیم در روز، چگالی استخوانی را افزایش داده بود. اثر ورزش در استخر بر روی افزایش چگالی استخوانی تعیین نشده است.
افرادی که به پوکی استخوان مبتلا هستند یا توده استخوانی پایینی دارند باید در مورد ورزش کردن محتاط باشند. فعالیت هایی که نیازمند پیچ و تاب دادن به ستون فقرات یا خم شدن به سمت جلو از طریق کمر است، می تواند برای این افراد خطرناک باشد. افرادی که در حال حاضر پوکی استخوان دارند باید در مورد برنامه های ورزشی خود با پزشک مشورت نمایند.
آيا ميتوان پوكي استخوانها را تشخيص داد
** معاينه جسماني :
معاينه و سابقه ي پزشكي به دکتر ارتوپدخوب كمكه ميكند تا مشخص شود آيا در معرض پوكي استخوان هستيد يا نه؟ پزشكتان مي تواند به شما كمك كند تا برنامهي پيشگيري براي خود تعيين كنيد.
** پرتوهاي X و عكسهاي راديولوژي :
معمولاً براي تشخيص پوكي استخوان از راديولوژي استفاده نمي شود، ولي گاهي اوقات، وقتي به دلايل ديگري عكس راديولوژي گرفته مي شود، پوكي استخوان را كه نسبتاً زياد باشد هم در فرد مشخص مي كنند.
** آزمايشهاي سنجش تراكم استخوان
انجام اين آزمايشها فعلاً براي تشخيص و پيگيري درمان پوكي استخوان، دقيقترين روش است. اطلاعات لازم را از دکتر ارتوپدخوب بپرسيد.
اين آزمايش؛ معمولاً، ۳ تا ۵ سال يك بار تكرار مي شوند تا روند پوكي استخوان و احتمالاً درمان آن مشخص شود. همراه اين آزمايشها براي بار اول، معمولاً يکسري آزمايشهاي عمومي هم از فرد بیمار گرفته ميشود تا از سلامت ش اطمينان يابند.
به هر حال به ياد داشته داشته باشيد كه تشخيص پوكي استخوان خيلي ساده نيست و در بيشتر موارد وقتي تشخيص توسط دکتر ارتوپدخوب داده ميشود كه فرد دچار شكستگي شده است. بنابراين بهترين راه، پيشگيري از بيماري پوكي استخوان است.
دکتر حامد حکیمی – متخصص ارتوپد