متخصص ارتوپد ورزشی
متخصص ارتوپد ورزشی
متخصص ارتوپد ورزشی فردی است که کارش مربوط به استخوانها و سیستم حرکتی بدن ورزشکاران می باشد و برروی صدمات و بیماریهای سیستم عضلانی بدن آنان متمرکز است.جسم انسان سیستم پیچیده ای دارد و از استخوانها، مفاصل، رباطها، تاندونها، عضلات و اعصاب تشکیل شده است که مجموعه اینها با هم امکان حرکت و فعالیت را برای وی ممکن می کنند.
متخصص ارتوپدی ورزشی در درمان مشکلات ارتوپدی ورزشکاران نقش مهم و حساسی دارد. زیرا بیماران متخصص ارتوپد ورز شی معمولا ورزشکارانی می باشند که در صحنههای مهم ورزشی حضور دارند و هر گونه آسیبی به اندام های حرکتی آنان می تواند آینده شخص و یا شاید آن رشته ورزشی را به خطر بیندازد.
ورزشکاران با انگیزه بسیار بالا و با تمام قوا در فعالیت های ورزشی شرکت می کنند. متخصص ارتوپد ورزشی باید تجربیات بسیار بالا و مهارت کافی در این زمینه داشته باشد تا احتمال خطای او به حداقل برسد و بتواند در درمان ورزشکاران به بهترین شکل عمل کند و ورزشکاران را به میادین ورزشی بازگرداند.
شایع ترین آسیب های ورزشی
متخصص ارتوپد ورزشی: شایعترین آسیبی که متوجه ورزشکاران می شود آسیب و یا کشیدگی زانو و همچنین آسیبدیدگی ناحیه مچ پا است که می تواند منجر به شکستگی، پیچخوردگی و یا پارگی تاندون شود. البته این مشکل فقط مختص ورزشکاران نیست و ممکن است برای افراد عادی نیز اتفاق بیفتد یعنی ممکن است افراد بر اثر حوادثی مثل راه رفتن و یا دویدن بر روی سطوح ناصاف و یا لیز خوردن دچار این مشکل شوند. این مشکل معمولا در جوانان بین ۱۴ تا ۳۰ اتفاق می افتد در بانوانی که سن بالا دارند نیز ممکن است مواردی از پیچ خوردگی دیده شود.
توصیه متخصص ارتوپد ورزشی
متخصص ارتوپد ورزشی: آسیب دیدگی های ورزشی در برخی از رشتههای ورزشی بیشتر اتفاق می افتد. که از این رشته ها می توان به ورزشهای رزمی، فوتبال، ژیمناستیک، بسکتبال، اسکی اشار کرد. از مهمترین پیشنهادهایی که متخصص ارتوپد ورزشی به ورزشکاران می دهد پیشگیری است. پیشگیری جملهای بسیار آشنا و ملموس است : «پیشگیری بهتر از درمان است».
ازجمله پیشنهاداتی که متخصص ارتوپد ورزشی به وزرشکاران می کند استفاده از مکان مناسب جهت برای فعالیتهای ورزشی می باشد. پیشنهاد دیگر متخصص ارتوپد ورزشی رعایت اصول گرم کردن قبل آغاز ورزش می باشد. چرا که گرم کردن سبب می شود تا به بدن شوک وارد نشود و عضلات و مفاصل آمادگی کامل با مواجهه شدن با حرکت ورزشی را داشته باشند.
همچنین رعایت کردن اصول تمرین و ورزش و ناگهانی انجام ندادن حرکات سخت و سنگین است که از این تمرینات می توان به حرکات هوازی و قدرتی اشاره کرد که کمک شایانی به آمادگی بدن ورزشکار می کند. در زمان رخ دادن هرگونه آسیبی ورزشی، ابتدا ورزشکار باید خونسردی خود را حفظ نماید و بلافاصله به متخصص ارتوپد ورزشی مراجعه نماید تا درمان آغاز گردد.
چه زمانی باید به متخصص ارتوپد ورزشی مراجعه کنیم؟
رسیدگی به دردها و آسیبهای ورزشی دارای مراحل مختلفی است. گاهی اوقات درد در افراد به حدی شدید می شود که فرد باید در اسرع وقت به مرکز درمانی و نزد متخصص ارتوپد ورزشی برود و هر چه سریعتر درمان را شروع کند. اما در مورد کسانی که دردهای قابل تحملی دارند توصیه می شود در مرحله اول اقدام به خانه درمانی کنند. می توان در این روش از راهکار «پرایس» استفاده کرد. اجزای این راهکار حمایت از عضو آسیبدیده، استراحت، سرمادرمانی با استفاده از یخ، کمپرس کردن و بالا نگه داشتن عضو آسیبدیده از سطح قلب می باشد.
اگر بعد از سپری شدن سه روز از خانه درمانی بهبودی حاصل نشد باید به متخصص ارتوپد ورزشی مراجعه کرد تا علت درد مشخص گردد. ممکن است متخصص ارتوپد ورزشی برای درمان بیمار روش غیر تهاجمی مثل فیزیوتراپی، کاریوپراکتیک، طب سوزنی و … پیشنهاد دهد. و یا اینکه نیاز باشد برای وی دارودرمانی و انواع قرصهای مسکن و ضدالتهاب را تجویز کند و در صورتی هم که بیمار به دارو درمانی جواب نداد متخصص ارتوپد ورزشی باید برای روشهای تهاجمی مثل تزریق دارو اقدام نماید. جراحی نیز آخرین گزینه برای درمان محسوب میشود.
خوشبختانه با پیشرفت تکنولوژی و امکان برقراری ارتباط با متخصص ارتوپد ورزشی در هر شرایط و هر مکانی، این امکان برای ورزشکاران فراهم شده است که خیلی سریع با متخصص ارتوپد ورزشی خود ارتباط برقرار نمایند و از کمکهای اولیه و مراحل ابتدایی درمان برخوردار شوند.
ورزشکاران باید از خودتجویزی و همچنین مشورت با افرادی غیر از متخصص ارتوپد ورزشی خودداری نمایند و درصورت بروز هر گونه مشکلی در اولین فرصت به یکی از مراکز درمانی و یا کلینیکهای معتبر که متخصص ارتوپد ورزشی در آنجا وجود دارد مراجعه کنند.
درمان آسیبهای ورزشی توسط متخصص ارتوپد ورزشی
اگر فردی هستید که اهل ورزش و باشگاه هستید، ممکن است تا به امروز آسیبهای ورزشی را تجربه کرده باشید. این آسیبها معمولا در اثر حرکات اشتباه یا فشار بیش از حد روی عضلات ایجاد شوند. برخی از این آسیبها بعد از گذشت چند روز ممکن است خود به خود بهبود یابند اما بعضی دیگراز آسیب ها ممکن است تا چندین ماه طول بکشد. برخی از آسیب های ورزشی هم وجود دارند که ممکن است در دراز مدت خود را نشان دهند. درمقابل، آسیبهای حادی هم وجود دارند که به حدی فرد را دچار درد می کنند که او را طی ساعات اولیه به درمانگاه و نزد متخصص ارتوپد ورزشی می کشانند.
برخی از آسیب های ورزشی در خیلی از موارد اجتنابناپذیر هستند؛ حتی اگر ورزشکار بتواند تکنیک و شکل درست حرکات ورزشی را رعایت نماید. اما میتوان احتمال رخ دادن این آسیبها را با رعایت چند نکته کلیدی به کمترین حد رساند.
آشنایی با اصول و تکنیک ورزش
از دلایل مهمی که باعث رخ دادن آسیبهای ورزشی می شود، رعایت نکردن تکنیک های درست ورزشی حین انجام حرکات می باشد. هر کدام از رشتههای ورزشی اصول و تکنیکهایی دارند که به صورت تخصصی فقط برای برای آن رشته طراحی شدهاند. افراد هنگامی که در هر یک رشته های ورزشی وارد شوند باید قبل از انجام حرکات با اصول و تکنیک های این رشته ورزشی آشنا شوند.
مثلا در حرکت اسکات (اسکوات) باید ورزشکار زانوهای خود را به اندازه عرض شانه باز کند و زانوها را هیچگاه قفل نکند. در حال خم شدن زانو نیز نباید اجازه داد شست پا از کشکک زانو جلوتر یا عقبتر برود و شست پا باید در امتداد کشکک زانو قرار بگیرد و ستون فقرات صاف و قفسه سینه باز نگه داشته شود. بیتوجهی به هر یک از این اصول میتواند باعث بروز آسیبهای مختلف از جمله کمردرد، زانودرد و… شود.
معیارهای عمل جراحی در پارگی رباط صلیبی جلویی زانو در اسیب دیدگی ورزشی
در تصمیمگیری برای عمل جراحی رباط صلیبی فاکتورهای زیر دخیل است:
۱- سن فرد
۲- میزان بیثباتی زانو؛ بهخصوص پس از سه ماه توانبخشی فعال
۳- وجود سایر آسیبهای همزمان زانو (مثل آسیب مینیسک)
۴-شغل فرد؛ در مشاغلی مثل آتشنشان، پلیس و ورزشکار حرفهای تصمیم برای عمل بیشتر مد نظر قرار میگیرد.
۵- پارگی کامل یا ناکامل
۶- نوع ورزش؛ در ورزشهایی که دویدن و پریدن و چرخیدن (مثل فوتبال) دارند، نیاز به عمل بیشتر میباشد.
بهطور کلی در ورزشکاران جوان و در ابتدای راه که ورزشی مثل فوتبال دارند عمل جراحی بیشتر توصیه میشود. گرچه در موارد فوق عمل جراحی به منظور پیشگیری از چسبندگی بعد از عمل، باید دو تا سه هفته بعد از ایجاد آسیب انجام شود، نه بلافاصله بعد از آسیب. در افراد بالای ۴۰ سال و فعالیت فیزیکی کم معمولاً عمل جراحی توصیه نمیشود مگر زمانی که فرد بعد از گذشت سه تا چهار ماه همچنان جا خالی کردن زانو داشته باشد.
بهطور کلی بهتر است در مواردی که زانو پایدار میباشد حداقل سه ماه توانبخشی انجام شود و سپس برای عمل جراحی اقدام شود. در پارگیهای ناکامل رباط، عمل جراحی توصیه نمیشود مگر اینکه پس از توانبخشی، زانو بیثبات باشد و یا آسیب سایر رباطها و مینیسک موجود باشد.
لازم به ذکر است نتایج عمل جراحی برای برگشت به ورزش حدود ۵۰ تا ۷۰ درصد است و قبل از عمل جراحی باید تمامی فاکتورها حتی هزینه فرد مد نظر قرار گیرد.
دکتر ارتوپد ورزشی کیست
ارتوپد ورزشی رشتهای تخصصی و شاخهای از جراحی گفته میشود که جراح ارتوپد ارتباط مستقیمی با استخوانها و سیستم حرکتی بدن دارد. که برروی صدمات و بیماریهای سیستم عضلانی بدن متمرکز است. سیستم پیچیده بدن شامل استخوانها، مفاصل، رباطها، تاندونها، عضلات و اعصاب است که اجازه میدهد. فرد حرکت داشته و کار و فعالیت انجام دهد.
ارتوپدی در ورزشکاران یکی از مهمترین و حساسترین این مباحث میباشد. زیرا بیماران این دست از متخصصان کسانی هستند که در صحنههای مهم ورزشی ایفای نقش اساسی دارند و هرگونه خطا و اشتباهی آینده شخص و یا شاید آن رشته ورزشی را هدف قرار میدهد. از سوی دیگر صدماتی که در رشتههای مختلف ارتوپد ورزشی به افراد وارد میشود در اکثر اوقات بسیار شدیدتر و دردناکتر از سایر صدمات میباشد.
کار متخصص ارتوپد ورزشی چیست
زیرا فرد با انگیزه بسیار و با تمام وجود در آن فعالیت ورزشی شرکت نموده و ایفای نقش دارد. ارتوپدی ورزشکاران نیازمند تجربیات بسیار بالا و مهارت کافی میباشد تا از حداقل درصد خطا برخوردار باشد.
۱-شایعترین آسیبهای وارده در ورزشکاران، آسیب و یا کشیدگی زانو و همچنین آسیبدیدگی ناحیه مچ پا میباشد.
۲- البته این موارد آسیبدیدگی غیر از ورزشکاران گاهی برای افراد عادی نیز اتفاق میافتد .
۳-در این موارد ممکن است شخص دچار شکستگی، پیچخوردگی و یا پارگی تاندون گردد
۴- ممکن در اثر راه رفتن و یا دویدن بر روی سطوح ناصاف و یا لیز خوردن پدید آید.
۵-این مشکلات در اکثر افراد اتفاق میافتد.
۶- اما در بیشتر موارد در جوانان بین ۱۴ تا ۳۰ بوجود میآید.
۷- همچنین در بانوان با سن بالا موارد پیچخوردگی بیشتر دیده میشود.
تعریف آسیب های ورزشی
ورزش برای حفظ سلامتی افراد بسیارمفید است، اما گاهی اوقات ممکن است هنگام ورزش و یا تمرین به خود آسیب وارد کنید. عواملی مانند بروز حوادث، انجام حرکات ورزشی در حالیکه دانش و آگاهیافراد ضعیف بوده و یا علی رغم داشتن آگاهی، قبل از ورزش و یا تمرینات ورزشی آنان را رعایت نکنید، در این شرایط ممکن است به سلامتی خود لطمه بزنید. حتی گاهی اوقات گرم نکردن و یا عدم ایجاد کشش عضلات به اندازه کافی قبل از ورزش نیز ممکن است منجر به بروز آسیب در شما گردد.
شایع ترین آسیب های ورزشی شامل موراد زیر است :
۱-آسیب به عضله یا تاندون
۲-آسیب به رباط
۳-آسیب به مفصل زانو
۴-تورم ماهیچه ها
۵-صدمه به تاندون آشیل
۶-وجود درد در ناحیه استخوان ساق پا
۷-صدمات روتاتور کاف شانه
۸-شکستگی ها
۹-در رفتگی ها
به توصیه متخصص ارتوپد : بیماران محترم اگر صدمه دیدند، بازی و یا ورزش را متوقف کنند.قطعا ادامه بازی یا تمرین می تواند باعث آسیب بیشتر شود. درمان صدمات ورزشی اغلب با استفاده از روش هایی چون بی حرکت نگه داشتن، استفاده از کمپرس سرد و بالا نگه داشتن عضو صدمه دیده شروع می شود. این کار در تسریع بهبود صدمه وارد شده بسیار موثر است.
دیگر درمان های احتمالی می تواند شامل موارد زیر باشد:
۱-استفاده از مسکن برای تسکین درد
۲-انجام توانبخشی
۳-گاهی اوقات جراحی
دکتر حامد حکیمی – متخصص ارتوپدی
سلام. من هنگام ورزش دوتا دستام و گردنم اسیب دیدن.
به دکتر هم مراجعه کردم. قرص اوسوی هم مدتا خوردم.
فقط این برام سواله چرا بعد یکسال هنوز خوب نشدن و میزان درد کم و زیاد میشه ولی مثل اول نمیشه.
استراحت دادم تاثیری نداشت و الان دارم سبک ورزش میکنم شاید با عضله سازی بهتر بشه.
چکار کنم ازین درد طولانی خلاص شم؟